Typology

Micro Mending

Program

Apartment

Location

FR
Vanves

Year

2020

Status

Built

Budget in €

70 000 

Size in sqm

50

Selection Process

advertised tender

Client

Confidential

Team

Pierre Escobar, Yvanna Herbé

Photo Credits

Tim Van De Velde

Michelet

: 50 Sqm for 5 People

With a real estate market always under pressure and the growing attraction of Paris both locally and globally, small housing is becoming an undeniable reality in the French capital. Small apartments and related challenges have become all the more relevant in the context of lockdown when people need to study and work from home. As architects, our mission is to take an active part in the urban changes with high-quality projects in line with the current issues.

 

Read more

Over the last three years, l’atelier has worked on the design of more than 40 small apartments in the Paris area. Based on this experience, we were able to identify some recurring projects. For example: converting a garret (or “chambre de bonne”) into an apartment, adding a bedroom for a new child to an already constricted apartment or the one presented here, designing a family apartment with 10 sqm per person. 

This project began with a rather surprising apartment tour with a new client. This client had recently bought an old apartment in the south of Paris, and he was looking for an architect to work on a quite ambitious project: converting this 50 sqm 1-bedroom apartment into a home for a family of five (a couple and three children aged 18, 15 and 7). He had found out about our projects on the Internet, and he hoped we would be able to meet the challenge given our expertise in small housing and small space optimization. 

We started the design process with the diagnostic phase. According to us, this step is a crucial one as it reveals the opportunities and constraints of a project. This methodology is inspired by the creative design process in urbanism, where we use the analysis of the neighborhood as a source of inspiration to design a project.

For this apartment, the diagnostic phase highlighted several elements. First, the overall floor plan of the apartment is almost square, which is an advantage in order to fit all the required spaces. Then, despite its small size, the apartment runs front to back of the building and is only seven meters long. Therefore, every space will benefit from maximum natural light. Finally, the three-meter high ceiling offers lots of opportunities for verticalization. The only constraint in the project is the load-bearing wall running across the width of the apartment. But this wall already has three openings, and they allow enough flow between each side. 

Based on these elements, we decided to create a living area running from front to back of the building to take advantage of the morning and evening light. This space is staggered to create open subspaces, kitchen and dining room on one side, and living room on the other. The entrance is integrated as part of this living area, at the junction of the two subspaces. 

Then, we chose to design a compact and vertical area for the bathroom and the children’s bedrooms. In the boys’ bedroom, there are two one-meter high sleeping alcoves, one is located above the bathroom, and the other one is under the elder daughter’s bedroom. This latter sleeping area is reachable via a Donald Juddesque staircase in the living room. 

Another important factor in this project was timing. The two eldest children were soon to be independent, and the request was to design an apartment that can adapt and evolve so that there would eventually be only one bedroom left after the children had left home. Therefore, we staged the project in three different phases, and we included a few easily movable partitions in the floor plan. As of today, the apartment can accommodate five people, and this layout will remain as is for the next three years. When the two eldest children leave, the parents’ bedroom wall will be removed to create a bigger living room. Finally, in about ten years, when the youngest boy leaves, the two remaining bedrooms will connect to make a larger bedroom for the parents. 

The choice of materials also played an important role in this project. To make the apartment feel more spacious, we used the same material for all doors and windows; light-colored pine wood from Poland with a generous yet fairly uniform pattern. Very light pine wood was also used for the floor to optimize natural light.

Read less