Typology

Urban Landscapes

Program

Installation

Location

CH
Lausanne

Year

2015

Status

Lost

Budget in €

30 000 

Size in sqm

30

Selection Process

Open competition

Team

Pierre Escobar, Yannick Vanhaelen, Philippe De Clerck

Landscape

Celine Baumann

Contemporary grotto

: Lausanne Jardin 2015

The passage du Clos de Bulle can be called a “transient microcosm”. “Microcosm” because of the ecosystem of the passage – a dark, humid space, facing north – and “transitory” because it is one of the only covered spaces on the route of Lausanne Jardin. We started from these two main characteristics of the site to propose an intervention that articulates a reflection on the site itself

Read more

To preserve this character of an exceptional place, the intervention is concealed as a surprise, an intimate moment in the Lausanne Jardin journey which offers different sensations. To do this, we are creating a contemporary reinterpretation of the “grotto”, a classic style figure in the Italian garden: a cool, dark space where the foam, a living organism, replaces the fountains.

Read less